Konjac Glukomannan

Teprve nedávno byly objeveny blahodárné účinky rostliny zvané Konjac Amorphophallus (Zmijovec indický). Této rostlině se daří v 800 m.n.m. především v Japonsku. Konjac (Amorphophallus konjac) však roste místy na celém subtropickém a tropickém východě Asie od Japonska a Číny, na jih po Indonésii. Je to trvalka, rostoucí z mohutné hlízy s průměrem až 25 cm. Z kořene vyrůstá jeden list až do výšky 1,3 m, kde se rozvětvuje na množství menších lístečků. Květy se nacházejí na palici dlouhé až 55 cm, obklopené tmavočerveným kalichem.

pole rostliny Amorphophallus konjac

Sušina hlízy rostliny konjac (Amorphophallus konjac) obsahuje až 40% glukomannanu.Z hlíz se získává glukomannan extrakcí. Vysušený extrakt je bílý prášek, obsahující až 95% čistého glukomannanu. Je to ve vodě rozpustný polysacharid, považovaný za potravinovou vlákninu. Protože během trávení se nerozkládá na jednoduché stravitelné cukry, jeho kalorická hodnota pro organizmus je prakticky nulová.

Hlízy rostliny Amorphophallus konjac

Gelovitá hmota se vytváří kolem částeček potravy a způsobuje, že trávicí enzymy uvolňují z potravy sacharidy pomaleji, tím se sníží množství vstřebávaných sacharidů. Snižuje glykemický index potravin. Glukomannan na sebe váže i tuky a oleje a přirozenou cestou je vynáší z trávicího traktu, proto je jejich kalorická hodnota pro organizmus nulová. Díky zesílené vlastnosti glukomannanu, absorbovat vodu, nás dokáže déle udržet syté. To znamená, že jíme méně, ale zároveň netrpíme hladem.

 

 

| More