SEZNAMTE SE S KALORICKÝMI TABULKAMI

 

 

 

 

Také slýcháte ze všech stran, že hubnutí není žádná věda a stačí jen sníst méně kalorií, než spálíte? Ale jak na to? Pomoci vám v tom může třeba aplikace Kalorické tabulky!   

 

Aplikaci Kalorické tabulky si můžete stáhnout do jakéhokoliv chytrého telefonu (Android i iOS) a mít tak tohoto pomocníka při hubnutí neustále u sebe.

 

 

 

 

 

 

JAK KALORICKÉ TABULKY FUNGUJÍ?

 

 

Po vytvoření profilu stačí zadat pár údajů a Kalorické tabulky vám vypočítají váš doporučený denní příjem včetně rozdělení živin. Vy tak vidíte, kolik bílkovin, tuků a sacharidů byste za den měli sníst.

 

 

 

 

V aplikaci zapisujete nejen všechny potraviny, ale také všechny aktivity, kterým se věnujete. Sledujete tak svůj denní příjem a výdej energie, což vám může pomoci dosáhnout své vysněné váhy.

 

 

 

 

NEPŘESNÉ ÚDAJE

 

 

Tady však nastává kámen úrazu v tom, že člověk nedokáže odhadnout svou denní aktivitu, a spálené kalorie podle fitness náramků či hodinek také nejsou zcela přesné. Často se tak stává, že je aktivita nadhodnocena a lidé místo hubnutí naopak přibírají.

 

Proto je lepší mít aktivitu v aplikaci vypnutou a v celkovém příjmu už s aktivitou počítat.

 

Pomohou vám v tom jiné nástroje. Dobré zkušenosti má mnoho žen s Michalovou kalkulačkou. Stačí jen zadat pár tělesných údajů a zvolit svůj cíl – redukovat, udržet či nabrat hmotnost. Vyjde vám počet kalorií, které byste měli za den přijmout.

 

 

 

 

JAK ZADÁVAT DO JÍDELNÍČKU

 

 

Teď už jen stačí v nastavení upravit celkový příjem a v jídelníčku začít zapisovat potraviny. Ze zkušenosti mnoha uživatelů je lepší plánovat jídla dopředu, aby se vám nestalo, že během dne budete mít např. moc tuků a málo bílkovin.

 

 

 

 

Všechny suroviny zapisujte v syrovém stavu. Je to nejvhodnější způsob, jak zjistit přesný příjem, jelikož vařením většina potravin změní svou hmotnost.

 

Pokud chcete zhubnout, zapisujte opravdu všechno, třeba i koření, omáčky, ale i pití. Nevěřili byste, kolik kalorií má např. pár lžiček olivového oleje, sladká limonáda nebo alkohol.

 

Zapisování potravin je však velmi jednoduché, stačí si vybrat ze seznamu nebo lze také naskenovat QR kód přímo z obalu.

 

 

 

 

 

 

CO JE TO BAZÁLNÍ METABOLISMUS

 

 

Při hubnutí a používání Kalorických tabulek se určitě setkáte s pojmem bazální metabolismus. Jedná se o údaj, který nám udává, jaký kalorický příjem naše tělo potřebuje, aby udrželo v chodu základní životní funkce. To znamená, kolik kalorií musíme minimálně sníst i kdybychom se nehýbali a celý den jen leželi. Pod tuto hodnotu by se příjem nikdy neměl dostat.

 

Pokud budeme přijímat méně, než je náš bazální metabolismus, nejenže bude člověk podrážděný a unavený, naše tělo navíc přepne do tzv. nouzového režimu, kdy dojde ke zpomalení metabolismu a vše, co zkonzumujete si tělo uloží do tukových zásob. To je problém mnoha drastických diet. Kvůli nízkému příjmu je naše tělo ve stresu a místo hubnutí naopak přibíráme. Tyto diety nejsou z dlouhodobého hlediska udržitelné a po navrácení k normálnímu režimu se dostaví nežádoucí jojo efekt.

 

 

 

 

NEBUĎTE OTROKY ČÍSEL!

 

 

 

 

Kalorické tabulky jsou určitě skvělý pomocník pro ty, kdo s hubnutím začínají. Dokážou vám pomoci naučit se mnoho o surovinách, poznat, z čeho se skládají a jakou mají energetickou hodnotu. Problém ovšem může nastat v případě, kdy zjistíte, že ztrácíte kontrolu, přemýšlíte pořád jen nad kaloriemi a tabulky doslova ovládají váš život. V takovém případě byste měli zvážit, jestli je počítání kalorii opravdu tou správnou cestou pro vás. Skvělých výsledků totiž můžete dosáhnout i bez toho.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: