SESTAVENÍ JÍDELNÍČKU ODBORNÍKEM: INVESTOVAT DO JÍDELNÍČKU NA MÍRU?

 

 

 

Každý z nás má určité zažité zvyklosti v rámci stravování. Někdo si dá sotva jedno jídlo denně, jiný potřebuje za den až šest porcí. U každého se také liší preference a výběr jednotlivých potravin, doba konzumace a složení makro a mikro živin. Co když ale nejsme úplně spokojeni s našimi stravovacími návyky? Například vnímáme určité chyby ve svém jídelníčku, ale nedokážeme je přesně pojmenovat a napravit. Případně máme určité cíle (třeba ve sportu) a rádi bychom tomu přizpůsobili také stravu. V horším případě trpíme nějakým onemocněním a jsme dokonce nuceni stravu změnit.

 

S tím vším nám může pomoci odborník na výživu, který připraví jídelníček podle našich představ. Jak taková služba funguje? A vyplatí se do sestavení jídelníčku investovat?

 

 

 

 

KDY JE DOBRÉ MÍT SESTAVENÝ JÍDELNÍČEK OD ODBORNÍKA

 

 

 

Každý jedinec má své specifické požadavky na stravování. Vše se odvíjí od jeho věku, pohlaví, stylu života, onemocnění apod. Nikdo by se tedy neměl stravovat úplně stejně, jako ostatní. Každý máme jiné potřeby a pro naše zdraví a celkovou kondici je dobré takové potřeby poznat, věnovat jim pozornost a dodávat stravou svému tělu přesně to, co potřebuje. Základ je tedy naslouchat svému tělu a pozorovat, co mu dělá a nedělá dobře.

 

Problém může nastat v momentě, kdy jdete za nějakým cílem a musíte tomu přizpůsobit také jídlo. Například může jít o hubnutí, přibírání, nabrání svalové hmoty nebo o specifickou dietu ze zdravotních důvodů. V takových případech, pokud nemáte žádné vzdělání v oboru výživy, se vyplatí obrátit se na odborníka, který je schopen zjistit veškeré vaše potřeby a sestavit stravovací plán na míru.

 

 

 

 

CO JE DOBRÉ VĚDĚT PŘI VÝBĚRU PORADCE

 

 

Důležitý je samozřejmě vhodný výběr konkrétního odborníka. S výživovými poradci se poslední dobou roztrhl pytel a je tedy dobré důkladně hledat.

 

Daný odborník by měl mít příslušné vzdělání v oboru, vhodná je i nějaká praxe a například také ostatní činnosti v oboru. Pomohou vám také recenze od předchozích klientů. V neposlední řadě je důležité, aby se vámi vybraný odborník věnoval dané problematice, kterou potřebujete řešit. Bonusem pak je milé vystupování, přívětivé jednání a zkrátka pokud si sednete také lidsky.

 

 

Odborník na výživu by měl zjistit co nejvíce informací o vašem životě, o vašem stravování, pohybu, zdravotních omezení a samozřejmě vaše cíle. Z vašeho aktuálního stravovacího režimu vyzdvihne případné nedostatky a navrhne nápravy.

 

Dobrá spolupráce je vždy postavena na souhlasu se vším, do čeho se máte pustit. Pokud byste se do jakéhokoliv kroku či změny, kterou vám odborník navrhne, nutili, nemá to většinou moc šancí na úspěch. Komunikace je tedy klíčová.

 

Výsledkem celé práce by poté měl být specifický individuální stravovací plán přesně dle vašich očekávání, představ a potřeb. Samozřejmostí je, že takto připravený jídelníček má vyhovovat pouze vám a nikomu jinému. Vyloučeno je jakékoliv kopírování jídelníčku jiného klienta. Podle tohoto plánu se tedy máte stravovat jen vy.

 

 

 

 

PŘI PŘÍPRAVĚ JÍDELNÍČKU SE DOZVÍTE MNOHO O SVÉM TĚLE

 

 

Možná si říkáte, že mít individuální plán stravy je zbytečně přehnané. Každý jsme ale originál, navíc s odborníkem na výživu zjistíte o sobě a svém těle mnohem více než samotným pozorováním.

 

Díky podrobnému rozboru vaší stravy se dozvíte, zda máte například nedostatek důležitých živin. Mohou vám ve stravě chybět bílkoviny nebo zdravé zdroje tuků, můžete mít nedostatek vlákniny, případně můžete trpět deficitem určitých vitamínů či minerálů. Díky rozboru rovněž můžete pomocí dobře mířených otázek ze strany odborníka zjistit, které potraviny vám nemusí dělat až tak moc dobře nebo si jimi škodíte.

 

 

 

 

POZOR PŘI ZMĚNE STRAVOVACÍHO SMĚRU

 

 

Může se také stát, že se například chcete stát veganem, vegetariánem nebo příznivcem jakéhokoliv jiného stravovacího režimu. V takových případech se opravdu nevyplácí příprava stravy na vlastní pěst. Jakmile totiž cokoliv ze stravy vyřadíte, je potřeba chybějící složky doplnit jinak (pokud možno zdravě). Pokud se pustíte do jakékoliv stravovací změny sami, hrozí, že svému tělu spíše uškodíte, než uděláte dobře.

 

 

 

 

NECHTE NA SEBE DOHLÍŽET, VYPLATÍ SE TO

 

 

Odborník na výživu by tak měl vždy stát nad vámi a hlídat vaše kroky. Nejen že poradí v určitých oblastech, které jsou vám cizí, ale díky sestavení individuálního jídelníčku budete mít jistotu, že svému tělu dáváte všechno, co potřebuje, bez rizika jakéhokoliv deficitu či ohrožení zdraví.

 

Pokud navíc budete řešit jídelníček sestavený jen pro vás, můžete ho kdykoliv později konzultovat a pozměňovat tak, jak právě potřebujete. S věkem totiž přichází také odlišné potřeby na stravu. Mění se také váš životní styl, míra fyzické aktivity a zdravotní omezení.

 

Alespoň jednou za život by si každý měl projít konzultací svých stravovacích zvyklostí a přípravou individuálního stravovacího plánu. Můžete se o sobě mnoho dozvědět, případně zjistíte, že je váš jídelníček naprosto v pořádku.

 

Většina z nás ale bohužel jídlo neřeší tak, jak by měla. Přitom strava je základem všeho – od ní se odvíjí naše výkonnost, zdraví, fyzická i psychická odolnost. Investovat do takové služby se tedy rozhodně vyplatí. Investujeme totiž do sebe a do svého zdraví.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU
Veronika Matoušová
certifikovaný výživový poradce se zaměřením na zdravotní obtíže, imunitu, poruchy trávicího traktu a výživu ve sportu

Mohlo by Vás také zajímat: