TĚSTOVINY - JSOU VHODNÉ PŘI HUBNUTÍ?

 

 

Těstoviny má snad každý rád. Jsou velice chutné, snadné a dají se připravit na mnoho způsobů. Dnes již navíc existuje celá řada nejrůznějších druhů, a to nejen co se týká tvaru, ale také samotného složení.

 

Milujete těstoviny, ale zrovna hubnete? Pak se nemusíte bát, že byste se této suroviny museli zbavovat. Stačí správná úprava, vhodný druh a kvalitní ingredience, kterými je doplníte. Pak máte jistotu, že svému tělu rozhodně neubližujete.

 

 

 

Připravili jsme pro vás přehled všech druhů těstovin, návod na správnou přípravu a vysvětlení různých mýtů, které se kolem tohoto pokrmu točí.

 

Nespornou výhodou těstovin je jejich snadná a rychlá příprava. Z nutričního pohledu jde navíc o celkem zajímavou surovinu. Často však bývají těstoviny považovány za nezdravou a kalorickou potravinu, ovšem je to dáno zejména informacemi na obalu. Tam jsou uvedeny údaje v suchém stavu, kdežto po uvaření těstoviny absorbují hodně vody a kalorická hodnota se sníží.

 

 

 

 

JAK SE TĚSTOVINY DĚLÍ

 

 

Dnes máme na trhu nepřeberné množství druhů těstovin. Nejběžněji se vyrábí z pšeničné mouky, ale běžnou základní složkou těstovin je dnes také například kukuřice, rýže, pohanka, špalda, žito nebo celozrnná mouka z pšenice.

 

 

 

 

Jistě každý zná název „semolinové“ těstoviny. Jedná se o těstoviny, vyrobené z tvrdozrnné pšenice, které jsou ideální pro úpravu „al dente“. Obsahují také vlákninu a minerální látky. Celozrnné těstoviny jsou ale na tom s minerály a vlákninou lépe, protože jsou vyrobené z mouky celozrnné a vyznačují se tmavší barvou.

 

Těstoviny rozlišujeme také podle obsahu vajec – na vaječné a bezvaječné. Vaječné mívají lákavější barvu a méně se rozvaří. Z nutričního hlediska zde ale není příliš velký rozdíl. Vajec totiž těstoviny obsahují jen malé množství. Je také otázka, v jaké kvalitě jsou vejce obsažená v těstovinách.

 

V poslední době ale stoupl zájem ještě o další druhy těstovin. Jde o druh, do kterého jsou přidány nejrůznější luštěniny, případně se těstoviny skládají pouze z této suroviny. Může se jednat o sóju, cizrnu, čočku nebo hrách. Na pultech najdete také kombinace, například kukuřici s rýží, s hrachem nebo rýži s čočkou. Tyto druhy těstovin se chlubí lepší nutriční hodnotou a více živinami, než mají klasické druhy. Výhodou je také nižší glykemický index než u klasických verzí a delší doba sytosti. Proto jsou tyto druhy vhodné zejména pro redukční režim. Budete delší dobu syti, dodáte tělu více vlákniny a nemusíte se bát rychlého nárůstu glykemie. Nedostanete tedy brzy zase hlad.

 

 

 

 

 

 

JAK TĚSTOVINY SPRÁVNĚ UPRAVIT

 

 

Doba vaření je vždy závislá na pokynech na obalu, proto je v první řadě důležité tato doporučení dodržovat. Porce pro jednu osobu se běžně označuje 100 gramů, na které musíte počítat s 1 litrem vody a lžící soli. Ta se do vody vždy přidává až v době varu. Až po jejím rozpuštění můžete přidat do vody těstoviny.

 

Nižší glykemický index si zajistíte tím, že je uvaříte maximálně na skus (al dente).

 

Pokud těstoviny rozvaříte, glykemický index stoupne - vám tak hrozí, že jich sníte více a hlad se ozve podstatně dřív. Odtud také pochází označení pro těstoviny, že patří mezi tzv. hladová jídla. A to je ten případ, kdy můžete přibírat na váze. Při vhodné úpravě a s dobře zvolenými surovinami se ale tloustnutí obávat nemusíte.

 

 

 

 

ČÍM TĚSTOVINY IDEÁNĚ DOPLNIT

 

 

Přestože známe všichni klasiku v podobě rajčatové omáčky nebo způsob aglio olio, z hlediska komplexního příjmu důležitých živin jde o nedostatečné hlavní jídlo. Především je dobré k těstovinám vždy přidat bílkovinu – může jít například o libové maso, rybu, vejce, tofu, tučnější sýr nebo luštěninu. Nejen že bílkoviny mají být základní součástí každého pokrmu, ale také zajistí sytivost. Proto jsou samotné těstoviny aglio olio v pestrém jídelníčku spíše nevhodné. Úplně zde chybí bílkovinná složka a vy tak sníte těchto těstovin mnohem více, přičemž hlad se dostaví velice brzy.

 

 

 

 

Dobré je hlídat také množství tuků v daném pokrmu. Pokud si dopřejete těstoviny s tučným sýrem a smetanou, můžete z nevinného jídla udělat celkem kalorickou bombu, navíc s převahou živočišného tuku, který bychom měli spíše omezovat a nahrazovat jej rostlinnými tuky.

 

Pozor také například v restauracích na nejrůznější omáčky, které mohou být velice vydatné. Jedná se třeba o známý bešamel (tam patří mouka, máslo, mléko), který pokrm dokáže vystřelit do kalorických výšin.

 

Lehčí a zdravější verze těstovin je tak s olivovým olejem, zeleninou, rajčatovou omáčkou a s masem či vejcem. Jako úplnou „nouzovku“ můžete zvolit například kvalitní rajčatový protlak, těstoviny, olivový olej, bazalku a vejce natvrdo. Případně si těstoviny jen promíchejte s tuňákem v oleji a čerstvou zeleninou. I tak můžete narychlo připravit kvalitní a plnohodnotný oběd. A pokud nemáte po ruce vhodnou bílkovinu, vsaďte na luštěninové těstoviny – tím si zaručíte alespoň nějaké bílkoviny.

 

 

 

 

DEJTE OBČAS ŠANCI CELOZRNNÉ VERZI

 

 

 

 

Vybírejte těstoviny chytře a nemusíte se jich bát ani při redukčním režimu. Skvělou volbou jsou z těch základních druhů celozrnné, žitné nebo špaldové. Oproti klasickým těstovinám, které obsahují zhruba 3 g vlákniny na 100 g, obsahují celozrnné verze až 8 g vlákniny na stejné množství. Přestože vás může zpočátku zarazit jiná chuť a konzistence, dejte jim šanci a zkoušejte i různé značky. Nemusíte se přitom omezovat jen na tyto druhy těstovin.

 

Stačí je zařadit do svého jídelníčku alespoň občas a střídat jednotlivé příchutě.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU
Veronika Matoušová
certifikovaný výživový poradce se zaměřením na zdravotní obtíže, imunitu, poruchy trávicího traktu a výživu ve sportu

Mohlo by Vás také zajímat: