CO JSTE MOŽNÁ O CELULITIDĚ NEVĚDĚLI...

 

 

Celulitida neboli pomerančová kůže je postrachem snad každé ženy a bohužel se nevyhýbá ani štíhlým dámám či sportovkyním. Není to však nic, za co byste se měly stydět. Pokud vás ale přesto trápí, existují způsoby, jak ji zmírnit.

 

 

 

 

 

 

CO JE TO CELULITIDA?

 

 

Jako celulitida (odborně též lipohypertrofie) jsou označovány změny podkožního, hlavně tukového, vaziva, které se projevují dolíčky a hrbolky na povrchu kůže. Nejčastěji se vyskytuje v oblasti hýždí, na stehnech, bocích, pažích a břiše. U žen je kůže na těchto místech tenčí, a právě to napomáhá vzniku i viditelnosti celulitidy.

 

 

 

 

KOHO A PROČ TRÁPÍ?

 

 

Celulitida se netýká jen žen s nadváhou. Příčinou vzniku pomerančové kůže je porucha cirkulace lymfy a zadržování vody v tukových buňkách.

 

Na vznik projevů celulitidy má vliv hned několik faktorů: životní styl, genetika, hormonální prostředí organismu, přítomnost zánětu či současný výskyt některé z nemocí (oběhové, metabolické nebo zažívací onemocnění).

 

Zásadní roli při vzniku celulitidy hrají i ženské pohlavní hormony. Právě estrogen má nepříznivý vliv na pružnost a pevnost vaziva. Podporuje také ukládání tuku a zadržování vody v těle. Proto se celulitida nejčastěji objevuje u žen například v pubertě, těhotenství, období menopauzy či při užívání hormonální antikoncepce.

 

 

 

 

POMERANČOVÁ KŮŽE V MINULOSTI

 

 

Ne vždy byla celulitida nedostatkem, který by ženy měly skrývat či se za něj stydět. V minulosti byly tloušťka a kypré tvary považovány za znak bohatství. Postupem času se změnila móda, dámy odložily dlouhé sukně a začaly s odhalováním partií, které do té doby zůstávaly dobře skryty pod oblečením. Boj proti celulitidě odstartoval v meziválečné Francii a postupně se rozšířil do Spojených států. V roce 1968 se dostala dokonce i na obálku magazínu Vogue s titulkem „Celulitida: tuk, kterého jste se dříve nemohli zbavit.“

 

 

 

 

JAK S CELULITIDOU BOJOVAT?

 

 

Pokud chcete zmírnit viditelnost pomerančových ďolíčků na kůži, je důležité mít dostatek pohybu. Právě kvůli sedavému a neaktivnímu způsobu života dochází k ochabnutí svalů a vaziva. To přispívá ke zpomalení cirkulace krve a lymfy, látková výměna je nedostatečná a celulitida je na světě.

 

Vyhýbejte se také stresu, kouření, nošení těsného prádla a vysokých podpatků.

 

 

 

 

Nesmíme zapomenout ani na zdravý a vyvážený jídelníček bohatý na vitaminy a minerály. Omezte konzumaci živočišných tuků, cukru, slaných pochutin a nadměrné používání soli, pití kávy, alkoholu a sladkých limonád. Přednost dejte čisté vodě a dbejte na dodržování pitného režimu. Podle odborníků by člověk měl denně vypít 30–45 ml vody na kilogram své tělesné hmotnosti.

 

 

 

 

PÉČE O POKOŽKU S CELULITIDOU

 

 

 

 

V boji proti celulitidě je důležité rozproudit krevní a lymfatický systém. S tím vám pomohou např. lymfatické masáže nebo saunování. Díky tomu se z kůže snáze odplavují toxiny a k buňkám se dostává více živin, čímž se urychluje regenerace.

 

Vhodné jsou i střídavé koupele v teplé a studené vodě. Před koupelí je dobré zbavit pokožku odumřelých buněk. S tím vám pomůže tělový peeling.

 

Před spaním pak nezapomeňte použít speciální vyhlazující krémy, séra či oleje, které jsou přímo určeny k boji proti pomerančové pokožce.

 

Viditelných výsledků dosáhnete i díky metodě tzv. suchého kartáčování celého těla – k tomu lze použít buď jemné kartáče, masážní rukavice nebo praktický kosmetický přístroj. Pravidelným kartáčováním docílíte lepšího prokrvení kůže, rozproudění lymfy a zamezíte nadměrnému zadržování vody v postižené oblasti.

 

 

 

 

Tukové buňky se dají likvidovat i za pomoci ultrazvuku, laseru či radiofrekvence. Novinkou je kryolipolýza, při níž dochází ke zmrazení tukových buněk. Sice je přednostně určena k formování postavy, ale poradí si i s celulitidou.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: