JAKÉ MASO JE NEJVHODNĚJŠÍ PŘI REDUKČNÍ DIETĚ?

 

 

Pokud se snažíte shodit nějaké to kilo, určitě nezapomínejte mít ve svém jídelníčku dostatek bílkovin v podobě masa a ryb. Bílkoviny mají totiž při hubnutí klíčovou roli. Jakému masu dát při redukční dietě přednost a kterému se naopak vyhnout? Poradíme vám!

 

Bílkoviny neboli proteiny hrají při snaze o redukci váhy nezastupitelnou roli. Při hubnutí používá tělo proteiny jako zdroj energie a chrání tak před ztrátou svalů, což přispívá k tomu, abyste zhubli více tuků.

Bílkoviny rovněž udržují hladinu cukru v krvi a zasytí vás na dlouhou dobu bez pocitu hladu. Při jejich trávení navíc vynaloží tělo více energie, což vede ke spalování více kalorií. A to je při hubnutí žádoucí.

 

 

 

CO MASO OBSAHUJE?

 

Kromě bílkovin a tuků nalezneme v mase i řadu vitaminů a minerálů. Jsou zde zastoupeny zejména vitaminy skupiny B, A, E a D. Z minerálních látek se v mase nalézá vysoký podíl vápníku, dále draslík, fosfor nebo zinek.

 

Maso je také velmi důležitým zdrojem železa a naše tělo si jej dokáže z masa vzít až dvě třetiny. Naopak z rostlinných zdrojů dokáže tělo využít jen jednu třetinu železa.

 

 

MASO RADĚJI LIBOVÉ

 

Odborníci doporučují konzumovat maso 3x až 4x týdně. K hubnutí nemusíte jíst maso každý den, jelikož existuje dostatečné množství potravin, ze kterých lze proteiny přijmout.

 

Při redukci dejte přednost libovému masu, jako je např. kuřecí, krůtí, libové hovězí, zvěřina (králičí a srnčí) a samozřejmě rybí maso. U drůbeže se raději vyhněte kůži, kterou před konzumací odstraňte. V kůži se totiž skrývá až 25 procent tuků.

 

 

POZOR NA TUKY

 

Nejméně vhodné maso, které byste určitě neměli konzumovat každý týden je vepřové a hovězí.

 

Výjimku představuje hovězí svíčková, která je libová a obsahuje plnohodnotné bílkoviny. Občas si můžete dát i hovězí roštěnou a v menším množství také hovězí zadní.

 

Z vepřového masa můžete do redukčního jídelníčku zařadit i vepřovou panenku, která má jen velmi málo tuků. Pozor na kachnu a husu. Ty jsou velmi tučné a do redukce zcela nevhodné.

 

I když se při hubnutí snažíme tučným masům vyhýbat, nejsou všechny tuky stejné a některé jsou pro naše tělo i velmi potřebné. Jedná se o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které se nejčastěji vyskytují v rybách. Ideální volbou jsou například sardinky, losos, tuňák nebo makrela.

 

 

JAK MASO PŘIPRAVIT?

 

Pro úspěšné shazování kil hraje velkou roli i samotná příprava masa. Nejvhodnější úpravou je dušení nebo vaření.

 

Na smažení raději zapomeňte, jelikož tento způsob úpravy masa není vhodný ani pro osoby s ideální hmotností. Samozřejmě můžete občas zhřešit a kousek smaženého řízečku si dopřát. Jen si dejte pozor, abyste nehřešili moc často. Pokud se však nehodláte smažení vzdát, zkuste jeho zdravější verzi v horkovzdušné fritéze. Můžete zde dělat řízečky, steaky, smažený sýr, ale také hranolky nebo opékanou zeleninu. Vše bez použití jediné kapky oleje.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: