OVESNÉ VLOČKY - JAKÝ MAJÍ VLIV NA ZDRAVÍ A PROČ JE ZAŘADIT DO JÍDELNÍČKU?

 

 

Ovesné vločky jsou oblíbenou potravinou a najdete je snad v každém redukčním jídelníčku. Kromě vitaminů, minerálů a antioxidantů obsahují také bílkoviny a vlákninu, což ocení nejen sportovci, ale i lidé snažící se shodit nějaké to nadbytečné kilo. Neznáte žádný chutný recept? Vyzkoušejte naše tipy!

 

 

 

 

CO VE VLOČKÁCH NAJDETE?

 

Ovesné vločky patří mezi jedny z nejvíce nutričně hodnotných obilovin. Obsahují totiž komplexní sacharidy, bílkoviny, kvalitní tuky včetně omega-3 nenasycených mastných kyselin a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Dále také vápník, železo, fosfor, hořčík, zinek a řadu vitaminů – vitamin A, D, E, B1, B2, B5, B6 a K.

 

 

 

 

VLIV NA ZDRAVÍ

 

V ovesných vločkách najdeme také betaglukany, které snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi a podílejí se na správném fungování imunitního systému. Vysoký obsah vlákniny má blahodárné účinky na naše zažívání, a tak pomáhají ovesné vločky se zácpou. Proto se doporučuje konzumovat vločky každé ráno. Podle některých odborníků působí také jako prevence nádorových onemocnění. Kromě zlepšení trávení přispívá pravidelná konzumace vloček také k lepšímu psychickému rozpoložení, a to díky obsahu lecitinu a tryptofanu. Právě tryptofan pomáhá v boji proti špatné náladě, napětí, úzkostem a stresu.

 

 

 

 

 

OVESNÉ VLOČKY A DIETA

 

Díky obsahu vlákniny a komplexních sacharidů dokážou ovesné vločky zasytit na dlouhou dobu a dodat tělu potřebnou energii. Ve 100 gramech se nachází 17 gramů bílkovin, a proto jsou velice vhodné do diety nebo při budování svalové hmoty. Obsažené betaglukany navíc zvyšují pocit nasycenosti a oddalují pocit hladu.

Ovesné vločky jsou tak skvělou volbou nejen k snídani, ale také před tréninkem, jelikož představují palivo pro tělo při fyzicky náročné činnosti.

 

 

 

 

 

OBSAHUJÍ OVESNÉ VLOČKY LEPEK?

 

Oves obecně neobsahuje lepek a ovesné vločky jsou tak vhodné i při bezlepkové dietě. Přesto by si celiaci měli dát při výběru vloček pozor. Lepek se totiž může do ovsa dostat tzv. křižnou kontaminaci, k níž dochází v rámci pěstování, sklizni a zpracovávání s lepkovými obilovinami. Proto by celiaci měli vybírat vločky, na kterých je uvedeno, že neobsahují ani stopové množství lepku.

 

 

 

JAK PŘIPRAVIT OVESNÉ VLOČKY?

 

Ovesné vločky jsou velmi všestrannou potravinou a lze je použít snad na všechny způsoby.

 

Můžete je:

  -  vařit,

  -  zapékat,

  -  přidat do polévek,

  -  vytvořit z nich slané i sladké recepty

  -  nebo pomlít na mouku.

 

Jemné nebo instantní vločky můžete zalít vodou či mlékem a konzumovat ihned. Klasické celé vločky je lepší přes noc namočit. Vločky lze rovněž přidat do jogurtů nebo smoothie nápojů.

 

K nejznámějším receptům patří ovesná kaše. Aby byla vaše snídaně vyvážená, můžete na ovesnou kaši přidat ještě oříšky, semínka a ovoce.

 

 

 

SVAČINA DO SKLENIČKY

 

 

 

  -  50 g ovesných vloček

  -  150 g řeckého jogurtu

  -  1 lžička chia semínek

  -  1 lžíce strouhaného kokosu

  -  oříšky a jahody (či jiné ovoce) na ozdobu

 

 

Postup:

 

Smíchejte vločky s jogurtem a chia semínky. Pokud použijete neochucený jogurt, můžete přidat trochu medu, javorového sirupu či jiného sladidla. Vmíchejte do směsi strouhaný kokos a pár nakrájených jahod či jiného ovoce. Dejte směs do skleničky a nechte přes noc v lednici. Vršek můžete ozdobit zbylými jahodami a oříšky dle chuti.

 

 

 

BANÁNOVÉ LÍVANEČKY

 

 

  -  1 banán (cca 80-90 g)

  -  50 g ovesných vloček

  -  15 g proteinu (lze nahradit sypkým sladidlem, např. xylitol/erythritol/třtinový cukr)

  -  1 vejce

  -  kypřicí prášek

  -  kokosový olej (na smažení)

 

 

Postup:

 

Nejprve rozmixujte ovesné vločky na mouku. Poté smíchejte s ostatními ingrediencemi a vyšlehejte v hladké těsto. Na pánvi si rozpusťte kokosový olej (lze nahradit ghí) a tvořte lívance. Opékejte je z každé strany do zlatova. Můžete podávat s čerstvým ovocem či javorovým sirupem.

 

 

 

ZAPEČENÁ OVESNÁ KAŠE

 

 

  -  50 g ovesných vloček

  -  15 g proteinu (lze nahradit sypkým sladidlem, např. xylitol/erythritol/třtinový cukr)

  -  5 g kakaa

  -  1 lžička kypřicího prášku

  -  100 ml mléka

  -  1 vejce

  -  20 g tvarohu

  -  hořká čokoláda a tvaroh na ozdobu

 

 

Postup:

 

Smíchejte všechny sypké ingredience (vločky, protein, kakao, prášek do pečiva). Přidejte mléko, tvaroh a vejce. Nakonec posypte hořkou čokoládou a dejte do mističky. Ovesnou kaši pečte 15-20 minut v předem vyhřáté troubě na 180°C.  Po vytažení z trouby přidejte ještě tvaroh a ovoce na ozdobu.

 

 

 

TVAROHOVÉ ŠULÁNKY S MÁKEM A ŠVESTKAMI

 

na těsto:

  -  250 g hrudkovitého tvarohu

  -  100 g ovesných vloček

  -  30 g proteinu

  -  30 g erythritolu

  -  1 vejce

  -  na švestkovou omáčku:

  -  200 g švestek

  -  20 g erythritolu

  -  citronová šťáva

 

navrch podle chuti:

  -  mák

  -  ghí

 

 

Postup:

 

Z ingrediencí zpracujte lepivé těsto a přesuňte na pomoučený vál, kde z něj vytvoříte pravidelné šulánky. Ty vařte v osolené vodě, dokud nevyplavou (cca 3-5 minut). Poté je nechte okapat na papírovém ubrousku, který z nich vysaje přebytečnou vodu. Mezitím si opečte švestky na troše ghee. Jakmile se rozvoní, podlijte je trochou vody a nechte je rozvařit. Na závěr dochuťte omáčku citrónovou šťávou a erythritolem. Šulánky podáváme se švestkovou omáčkou, zasypané mákem a polité ghee.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: