ACETYL L-KARNITIN

 

 

Pojem acetyl L-karnitin znají především lidé v oblasti fitness nebo profesionální sportovci, jelikož díky této aminokyselině zlepšují svůj sportovní výkon a podporují spalování tuku. Acetyl L-karnitin má však i další příznivé účinky.

 

 

 

 

CO JE TO ACETYL L-KARNITIN?

 

 

Acetyl L-karnitin (ALCAR nebo ALC) je aminokyselina přirozeně produkovaná v lidském těle, která transportuje mastné kyseliny do mitochondrie. Tyto mastné kyseliny jsou pak použity jako palivo, což produkuje buněčnou energii. Acetyl L-karnitin se vyrábí v lidském mozku, játrech a ledvinách a je důležitý pro mnoho tělesných procesů.

 

Naše ledviny obvykle regulují množství karnitinu v našem těle. Máme-li ho příliš málo, ledviny zadrží to, co máme. Pokud ho máme příliš mnoho, přebytek je vyloučen.

 

 

 

 

JAK FUNGUJE V LIDSKÉM TĚLE?

 

 

Acetyl L-karnitin je více biologicky vstřebatelný než L-karnitin, protože je účinnější při vstupu do mozkových buněk. Při orálním užití, látka cestuje do mozku i do srdce.

 

Užívání acetyl-L-karnitinu má dvě hlavní výhody.

 

  1.   Napomáhá transportu mastných kyselin do mitochondrií ve svalech, což zvyšuje produkci energie a podporuje vytrvalost. Tímto také acetyl-L-karnitin napomáhá ke spalování tuků při fyzické aktivitě.

 

 

 

  2.  Acetyl-L-karnitin funguje jako nootropikum, které podporuje fungování mozku a brání jeho stárnutí. Acetylová skupina, kterou obsahuje, totiž umožňuje průchod hematoencefalickou bariérou. Acetyl-L-karnitin se tak může dostat přímo do mozku, kde následně ovlivňuje náladu, paměť nebo schopnost učení.

 

 

 

 

SPALOVAČ TUKŮ

 

 

Acetyl L-karnitin je ideální doplněk nejen pro sportovce, ale i pro začátečníky, kteří se snaží shodit nějaké to kilo navíc. Dokáže totiž rozproudit energii a zvýšit sportovní výkon. Podporuje redukční trénink a má také vliv na spalování nadbytečného tuku. Snižuje také poškození svalů během dlouhých tréninků a podporuje lepší regeneraci svalové tkáně.

 

 

 

 

POSILOVAČ MOZKU

 

 

Rovněž v těle funguje jako antioxidant a povzbuzuje v buňkách produkci gluthathionu, který likviduje volné radikály. Díky vylučování volných radikálů zpomaluje stárnutí. To vede k celkově zdravějšímu a “efektivnějšímu” mozku. K

 

romě toho acetyl L-karnitin zlepšuje hladiny acetylcholinu (neurotransmiteru) v mozku, což může pomoci zlepšit paměť a schopnost soustředění a učení.

 

 

 

 

DALŠÍ PŘÍNOSY

 

 

Acetyl L-karnitin dokáže kromě výše zmíněných přínosů také snižovat chuť na alkohol. Dále u mužů zvyšuje počet a pohyblivost spermií. U chlapců zlepšuje jejich sociální dovednosti a příznivě ovlivňuje hyperaktivní chování. Užívání acetyl L-karnitinu má také pozitivní přínosy pro mentální zdraví. Podporuje totiž hladinu dopaminu, který navozuje pohodu a zlepšuje náladu.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: