POMERANČOVNÍK HOŘKÝ NEBOLI SYNEFRIN

 

 

 

 

Již od pradávna využívali lidé bylinky a extrakty z rostlin k léčení různých nemocí či podpoře zdraví. V poslední době se přírodní účinné látky dostávají opět do středu zájmu a lidé se stále častěji obrací o pomoc k přírodě. Jedním ze skvělých pomocníků je i pomerančovník hořký.

 

Pomerančovník hořký je rostlina, původem z jihovýchodní Asie, odkud se pravděpodobně rozšířila až do Evropy. Dnes se pěstuje především v jižní Evropě, konkrétně ve Španělsku a Portugalsku, ale také v Karibiku nebo Izraeli. Trvale zelené stromy mohou dorůstat až do výšky 10 metrů. Plod je oválný, tmavší a pevnější než sladký pomeranč. Je považován za přirozeného křížence mezi mandarinkou obecnou a pomelem, od kterého si odnesl výrazně hořkou chuť plodů.

 

 

 

 

VYUŽITÍ

 

 

Plody jsou natolik hořké, že se téměř nedají konzumovat samostatně, takže se v syrovém stavu pojídají jen zřídka.

 

Například v Mexiku je posolí a pomažou pastou z pálivých papriček. Jejich hlavní využití je pro výrobu marmelády nebo je jejich šťáva používána na ochucení ryb nebo při pečení masa. Dále se používá do alkoholických a nealkoholických nápojů, mražených dezertů, cukroví nebo pečiva.

 

 

 

 

BLAHODÁRNÉ ÚČINKY

 

Pro své blahodárné účinky je z pomerančovníku využívána především kůra. Ta obsahuje flavony, alkaloidy synefrin, octopamin a N-methyltyramin a karotenoidy. Pomerančovník je hojně využívaný i v Číně, kde je označován názvem Zhi Shi a je používán k detoxikaci a celkovému posílení organizmu. V přírodních kosmetických přípravcích napomáhá hořký pomeranč lepší regeneraci pokožky. Čaj z pomerančovníku hořkého má taky výborné účinky na dýchací cesty, ulevuje při nachlazení, vysokých teplotách, podporuje pocení a odkašlávání. Dá se také aplikovat zevně na kůži, kde hojí kožní problémy způsobené uzavřenou obuví. Aromaterapie doporučuje esenciální olej z hořkého pomeranče k aplikaci či inhalaci při třeštění hlavy, v případě stresu a pro zlepšení kvality spánku.

 

 

 

 

SYNEFRIN JAKO POMOCNÍK PŘI HUBNUTÍ

 

 

Synefrin, obsažený v kůře pomerančovníků, je podobný adrenalinu a efedrinu. Je především používán k odbourávání tuků, snižování hmotnosti a energetizaci organizmu. Synefrin totiž mobilizuje tukové zásoby a podporuje termogenezi. Zvyšuje metabolický obrat, aniž by měl negativní vliv na srdeční činnost či krevní tlak. To je jeho výhoda oproti například dnes zakázanému efedrinu. 

 

Synefrin zrychluje metabolismus, což souvisí se zvýšeným spalováním energie (kalorií). Podporuje tři hlavní mechanismy vedoucí ke ztrátě tělesné hmotnosti – odbourávání lipidů (tuků), zvyšování energetického výdeje a eliminaci nadbytečné vody v organizmu. Vysvětlení této funkce synefrinu nalezneme v tom, že specificky stimuluje beta-3 receptory, čímž dochází k stimulaci lipidového metabolismu bez vedlejších účinků.

 

Klinicky bylo provedeno několik studií, které potvrzují zvýšený efekt synefrinu, a navíc podporují tvrzení "spalovače energie" a zvýšené produkce tepla při užívání slupky pomerančovníku hořkého. Další obsažený N-methyltyramin zvyšuje aerobní odbourávání mastných kyselin a pomáhá zvyšovat fyzický výkon.

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: