JÍST HROMADY OVOCE NEZNAMENÁ DĚLAT VŠE SPRÁVNĚ... ANEB JAKÉ OVOCE JÍST PŘI HUBNUTÍ?

 

 

 

JÍST HROMADY OVOCE NEZNAMENÁ DĚLAT VŠE SPRÁVNĚ...

 

Ovoce je a vždy bude zdravou součástí vyváženého jídelníčku. Je ale potřeba myslet na množství a nepřehánět to s jeho konzumací.

 

Samotné ovoce je zdravé, obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů, ale také přírodní cukry. A právě na ně je potřeba dát si pozor. Ovoce totiž obsahuje vysoké množství fruktózy, jejíž přehnaný příjem má negativní vliv na naše zdraví. Ačkoliv se jedná o přírodní cukr, neznamená to, že ho můžete sníst denně kila.

 

 

 

 

DEJTE PŘEDNOST OVOCI Z NAŠICH ZAHRÁDEK

 

 

Mnoho druhů ovoce známe z našich podmínek. Jedná se hlavně o jablka, hrušky, meruňky, švestky, hrozny, jahody nebo lesní plody. Pro naše zdraví a celkovou vyváženost je ideální konzumovat přednostně právě ovoce z našich končin. To je totiž našemu tělu přirozené a na to je naše trávení nejlépe nastaveno.

 

 

 

 

Výběr je z řady ovoce ale daleko větší díky dovozu, a proto si dnes po celý rok můžeme dopřát také nejrůznější exotické ovoce. Jde například o banány, citrusy či ananas. V těchto případech je škoda, že díky dlouhé cestě k nám bývá takové ovoce sebráno ještě nezralé a proces dozrání tak proběhne během transportu, případně až na našem stole. Tento druh ovoce tedy nemá ani takovou výživovou hodnotu a vliv to má bohužel i na samotnou chuť ovoce. I proto je nejlepší konzumovat místní ovoce, které dozrálo na našich zahradách.

 

 

 

 

POZOR NA NADMĚRNÝ PŘÍJEM

 

 

Příjem ovoce je obecně doporučován v jedné až dvou porcích za den. Nicméně během zimních měsíců, kdy nás trápí období chřipek, konzumaci ovoce navyšujeme. Také v létě sníme ovoce víc, než je zdrávo, a to zejména kvůli jeho dozrávání.

 

Co je už moc vysoký příjem ovoce? Pokud si dáte ráno ovoce do jogurtu, ke svačině smoothie a večer si dopřejete ovocný salát, máte v sobě cukru stejně, jako kdybyste si dali poctivý dezert s ochuceným latté. Při takovém denním množství si zaděláváte nejen na nárůst váhy, ale také na různé zdravotní potíže (např. kardiovaskulární choroby, hypertenze, zvýšená kazivost zubů či diabetes).

 

 

 

 

SMOOTHIES

 

 

Obezřetní buďte i u zdravě se tvářících smoothies. Za poslední roky jejich obliba výrazně stoupla a bývají označována za top zdravé jídlo. Ano, smoothies jsou skutečně bohatá na vitamíny. Jsou ale také energeticky velmi náročná a jedna porce vydá za hlavní jídlo. V jedné sklenici totiž můžete přijmout až tři velké kusy ovoce, které byste v jejich pevném stavu ani nesnědli.

 

 

 

 

JAKÉ OVOCE JÍST PŘI HUBNUTÍ? VYBERTE SI PODLE AKTUÁLNÍ ČINNOSTI

 

Proto je lepší držet se při zemi, dodržovat vyvážený jídelníček a ovoce si dopřát v různé podobě a v mírné dávce podle toho, co zrovna děláte.

 

Pokud například sportujete a chystáte se na náročný trénink, ideální svačinou před i po cvičení je banán. Dodá rychle energii a dobře zasytí. Cítíte-li se unaveně, bez energie a máte oslabenou imunitu, dopřejte si citrusy, zázvor nebo obyčejná jablka. Ta totiž mezi ovocem vynikají tím, že obsahují nejširší škálu vitamínů ze všech druhů ovoce. Během práce vás příjemně osvěží několik kuliček hroznů nebo meruňky.

 

 

 

 

JAKÁ JE NEJLEPŠÍ ÚPRAVA?

 

 

  -  Samozřejmě je ideální konzumovat ovoce v čerstvém stavu.

 

  -  Ovšem nic nezkazíte ani když sáhnete občas po sušené verzi. Jen je potřeba pečlivě číst etikety a vybírat nejlépe takové druhy, které nejsou sířené. Rovněž je potřeba takové ovoce vždy důkladně umýt teplou vodou.

 

  -  Skvělé je také lyofilizované ovoce (sušené mrazem), které si díky této šetrné metodě zachovává všechny živiny.

 

 

  -  Dobré jsou také džemy nebo marmelády, ovšem vsaďte pouze na domácí varianty. Jedině tak si můžete uhlídat množství cukru a celkové složení.

 

  -  Stejně to platí také v případě kompotů.

 

  -  Některé ovoce, například lesní plody nebo rybíz, můžete jednoduše zamrazit. Máte pak kdykoliv po ruce hrst do své snídaně nebo můžete upéct zdravější verzi ovocného koláče.

 

 

 

 

Ovoce je bezesporu velice zdravou i chutnou součástí našich jídelníčků. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek, díky kterým umí tělo bojovat proti nejrůznějším zdravotním neduhům. Ovoce je také rychlý zdroj energie, což se v některých případech může hodit.

 

Nezapomeňte ale hlídat množství a vybírejte si vždy kvalitu. To, že je ovoce zařazené v kolonce „zdravé“, neznamená, že ho můžete jíst v neomezeném množství.

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU
Veronika Matoušová
certifikovaný výživový poradce se zaměřením na zdravotní obtíže, imunitu, poruchy trávicího traktu a výživu ve sportu

Mohlo by Vás také zajímat: