STŘÍZLIVOST JE FAJN! ZKUSTE TENTO TREND I VY

 

 

 

Podle posledních průzkumů se zdá, že svět se pomalu, ale jistě stává nealkoholickým. Nastává doba, kdy střízlivost je zkrátka trendy. Dříve bylo běžné pít alkohol téměř při jakékoliv příležitosti, dnešní doba ukazuje spíše na to, že normální je alkohol nepít.

 

Nejmladší generace dnes nejen abstinuje, ale také se více zajímá o zdravý životní styl – stravuje se vegansky, odmítá maso či vyhledává kvalitní (bio) produkty. Jak jsou na tom s alkoholem Češi obecně? A jak se náš trh přizpůsobuje tomuto trendu?

 

 

 

 

ALKOHOL JE V ČESKU OBLÍBENÝ

 

 

Až přes milion Čechů pije moc. Závislých na alkoholu u nás přitom může být až 300 tisíc lidí. Mnohem více je ale těch, o kterých není až tak slyšet a odbornou péči ani nevyhledají – tito lidé závislí nejsou, ale pitím alkoholu si již škodí. A následky to nemá jen zdravotní a společenské přímo na daného člověka, ale ovlivňuje to i blízké okolí. Kdo více pije, ztěžuje život partnerům, rodičům, dětem nebo kolegům v práci.

 

 

 

 

PŘIBÝVÁ LIDÍ, KTEŘÍ MAJÍ JINOU "ZÁBAVU", NEŽ PITÍ

 

 

Přesto se zdá, že trend střízlivosti se už pomalu prosazuje i u nás. Například mileniálové alkohol výrazně omezují a generace Z, která po nich nastoupila, alkohol vyřazuje úplně. Důvodem jsou podle všeho především špatné zkušenosti z dětství. Oproti dřívějšku se také dnes více uvádí, že pití je škodlivé. V minulosti se rovněž alkoholem řešily nejrůznější problémy, přičemž dnes se více zdůrazňuje, že řešením problémů jsou jiné cesty.

 

Především dnešní doba více vybízí k péči o své fyzické i duševní zdraví. A protože to podle všeho na lidi má dnes již celkem zásadní vliv, změnila se podle toho i poptávka po různých nápojích. Především se zvýšil zájem o nealko verze.

 

 

 

 

NEALKO PIVA, RADLERY A VÍNA JSOU STÁLE VÍCE NA VZESTUPU

 

 

 

Výrobci nápojů již zaznamenali, po čem v poslední době spotřebitelé volají. Jsou to nejen klasické nealkoholické nápoje, ale také piva, vína či sekty s absencí alkoholu. Už od roku 2012 je na trhu velký výběr radlerů, tedy piv s ovocnými šťávami, avšak s alkoholem. V posledních letech pak výrazně stoupla nabídka těchto produktů zcela bez alkoholu. Vliv na to má právě zvyšující se počet abstinentů a také osob, které pít z nejrůznějšího důvodu nemohou. Po nealko nápojích saháme také za horkého počasí nebo když sportujeme.

 

Nealkoholická piva včetně těch ochucených jsou dnes již samozřejmostí a na trhu najdeme mnoho značek. Co se ale poslední roky čím dál více objevuje v obchodech, jsou také vína či šumivá vína bez alkoholu. Ještě nedávno byl takový nápoj k dostání jen výjimečně ve vybrané vinotéce, dnes je najdete v běžných řetězcích. Jedná se o tzv. dealkoholizovaná vína – alkohol tedy během výroby víno obsahovalo, ale poté došlo ještě k jednomu kroku navíc, tedy k odstranění alkoholu. Kdo není pivař a dopřeje si raději sklenku vína, ale alkohol pít nechce, je pro něj tahle volba ideální. Takové víno chutná stejně jako klasické, a dokonce obsahuje i stejné prospěšné látky. Bezpochyby se tedy jedná o zdravější alternativu.

 

 

 

 

PROČ DNES LIDÉ NECHTĚJÍ PÍT ALKOHOL??

 

 

Díky změnám životního stylu se do společnosti více vkrádá trend úplné nebo alespoň částečné střízlivosti. Lidé se chtějí o sebe více starat, odpočívat, mít zdravé tělo, sportovat a pečovat také o svou psychiku. A pokud si chcete tento styl života dopřát i vy, nebude se vám chtít odbourávat v těle alkohol nebo se potýkat s kocovinou. To zkrátka nejde dohromady.

 

Je ale dobré si zdůvodnit svou abstinenci. Je to kvůli zdraví? Kvůli morálce? Nebo je to otázka financí? Všechny tyhle důvody jsou úplně v pořádku.

 

 

 

 

PRAVIDLA PRO PITÍ S MÍROU

 

 

 

 

Pokud ale patříte do skupiny lidí, kteří se občasnému napití nebrání, přesto chtějí alkohol konzumovat v rozumné míře nebo co nejméně, zkuste se řídit těmito základními pravidly:

 

  -  Když už máte pít, vyberte si vždy nápoje s co nejnižším obsahem alkoholu.

  -  Alkoholické nápoje prokládejte nealko verzemi.

  -  Nikdy alkohol nekombinujte, alkoholické drinky pijte pomalu a po malých doušcích.

  -  Nevyhledávejte často příležitosti k pití alkoholu a dobu požívání alkoholu snižte na minimum.

 

 

 

 

VÁHÁTE, JESTLI U VÁS NENÍ ALKOHOL PROBLÉM? VYZKOUŠEJTE JEDNODUCHÝ TEST!

 

 

Jestli se však obáváte, že patříte spíše do skupiny lidí, kteří by mohli mít problém s pitím, udělejte si jednoduchý test. Díky němu snadno zjistíte, jestli máte alkohol pod kontrolou nebo ne. Stanovte si jeden tzv. „suchý“ měsíc, tedy bez alkoholu. Může to být jakýkoliv měsíc v roce. Je to časové období tak akorát dlouhé, abyste si uvědomili, jestli nemáte vážnější problém. Zdravý člověk by tuto dobu měl zvládnout naprosto s přehledem.

 

 

 

 

SNAŽÍTE SE ZHUBNOUT? PAK BY PRO VÁS ALKOHOL MĚL BÝT TABU

 

 

Pokud si během cesty za svou vysněnou postavou, která zahrnuje zdravou stravu a pohyb, pravidelně dopřejete alkoholické nápoje, dost si tím vaše snažení komplikujete. Alkohol obsahuje mnoho kalorií, ale žádné živiny potřebné pro tělo. Mnoho druhů alkoholu obsahuje velké množství cukru. Alkohol rovněž narušuje správnou funkci metabolismu a zpomaluje proces hubnutí. Když vaše tělo musí odbourávat alkohol, nemůže se naplno věnovat ostatním metabolickým procesům, které jsou zásadní pro udržení hmotnosti nebo hubnutí. V drtivé většině případů si navíc společně s alkoholem lidé rádi dají také nějakou tu kalorickou dobrotu, které se jinak za střízliva vyhýbají. Přijmou tak o to více zbytečných kalorií.

 

 

Chcete si jen výjimečně dát skleničku? Pak tu pro vás máme několik rad, jak ušetřit pár kalorií.

 

  1.  Místo šampaňského, které má na 100 ml zhruba 80 kcal, si dejte prosecco, to má jen 60 kcal.

  2.  Máte rádi míchané drinky? Pak je lepší volbou například vodka s tonikem s 58 kcal – oproti tomu má třeba whisky s kolou až 129 kcal. Místo oblíbené margarity si dejte mojito, rozdíl je tu značný.  Jeden drink mojita obsahuje 215 kcal, kdežto sklenička margarity až 350 kcal.

 

 

 

 

Vyhýbáte se během hubnutí sladkostem? Pak tu pro vás máme ještě jedno porovnání – když si na večírku dopřejete jednu margaritu, je to z hlediska kalorií stejné, jako byste si dali koblihu s marmeládou. Pokud se tedy nechcete úplně vzdát alkoholu ani během redukčního režimu, vybírejte nápoje chytře a vsaďte na střídmost.

 

 

 

 

ZNÁTE VÝHODY ABSTINENCE?

 

 

Uvažujete, že přestanete s pitím úplně? Pak vězte, že benefitů abstinence je opravdu mnoho. Mezi ty nejzákladnější patří lepší spánek, ústup únavy, lepší fyzická kondice, snazší hubnutí, lepší nálada, více energie a v neposlední řadě také ušetření nějaké té koruny.

 

Staňte se součástí trendu střízlivosti a omezte nebo úplně vynechte alkohol. Uvidíte, že se vám bude žít lépe a kvalitněji. Možná zjistíte, že je váš život „chudší“ o několik komplikací, nejen zdravotních nebo společenských. Střízlivost je zkrátka prima.

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU
Veronika Matoušová
certifikovaný výživový poradce se zaměřením na zdravotní obtíže, imunitu, poruchy trávicího traktu a výživu ve sportu

Mohlo by Vás také zajímat: