CO TO JSOU BCAA AMINOKYSELINY A K ČEMU JSOU NÁM DOBRÉ?

 

 

 

 

Pokud pravidelně sportujete nebo navštěvujete fitness centrum, není vám tento pojem asi cizí. Pro ostatní jedince jsou BCAA aminokyseliny lidově řečeno španělskou vesnicí. Co se pod touto zkratkou skrývá a co přináší pro naše zdraví?

 

Zkratka BCAA (z anglického originálu branched chain amino acid) znamená rozvětvené aminokyseliny. Název získaly podle tvaru své molekulární struktury a svým tvarem připomínají kmen stromu a větve. Jedná se o aminokyseliny, které si naše tělo neumí vyrobit ani syntetizovat, a proto je musíme přijímat ve stravě nebo v doplňcích stravy.

 

 

 

 

PRO KOHO JSOU BCAA AMINOKYSELINY URČENY?

 

 

 

 

Pokud se nesnažíte shodit nějaké to kilo a máte bohatý a pestrý jídelníček, tak BCAA aminokyseliny užívat nemusíte. Doplňovat aminokyseliny by měli zejména lidé držící redukční dietu a sportovci, kteří několikrát týdně cvičí a trénují.

 

Další skupinou, které tyto důležité aminokyseliny chybí jsou vegani a vegetariáni, protože je pro ně těžší doplnit celé aminokyselinové spektrum z rostlinných zdrojů.

 

Naopak, kdo by BCAA užívat neměl jsou těhotné a kojící ženy a děti. 

 

 

 

 

ÚČINKY BCAA AMINOKYSELIN

 

 

Mezi BCAA aminokyseliny se řadí valin, leucin a isoleucin. Rozvětvené aminokyseliny, zlepšují regeneraci po fyzickém výkonupodporují udržení svalové hmoty při redukčních dietáchpoužívají se při nárůstu kosterní svaloviny a snižují ztrátu svalové hmoty v průběhu rekonvalescence.  

 

 

 

Dalším pozitivním účinkem je snížení únavy, nikoli té svalové a fyzické, ale psychické. Díky BCAA se tak nemůže stát, že se člověku nebude chtít cvičit. Doporučené denní dávky těchto aminokyselin u zdravých osob jsou: 800 mg valin, 1100 mg leucin a 700 mg isoleucin.

 

 

 

 

VALIN

 

 

Valin je někdy označován jako esenciální aminokyselina zdravého myšlení a síly. Přispívá k regeneraci svalové tkáně a podílí se na chodu centrální nervové soustavy. Valin se vyskytuje v živočišných i rostlinných bílkovinách a jeho hlavním zdrojem jsou drůbež, ryby, vejce a mléčné výrobky. Z rostlinných zdrojů to je rýže, hrách, čočka, houby, mořské plody, fazole, arašídy, broskve, fíky nebo listová zelenina. Skvělým zdrojem je i mladý ječmen. 

 

 

 

 

LEUCIN

 

 

Leucin se podílí na zvýšení a udržení svalové hmoty a regulaci množství tuku a glukózy v krvi. Právě užívání BCAA aminokyselin spolu s redukční dietou a pravidelným cvičením snižuje tukovou tkáň a udržuje svalovou tkáň.

Největšími zdroji leucetinu jsou maso, mléko, vejce a ryby. Z rostlinných zdrojů to jsou sója, neloupaná rýže, datle, jablka, kiwi, borůvky, dýně, hrušky, sezamová semínka, arašídy, řeřicha a rozinky.

 

 

 

 

ISOLEUCIN

 

 

Má podobné vlastnosti jako výše zmíněné aminokyseliny. Vstupuje do metabolismu jako nutný komponent k syntéze a využití energie. Slouží k obnově a regeneraci svalové hmoty. Napomáhá tedy hojivým procesům a je nezbytný pro tvorbu hemoglobinu. Podílí se také na udržení hladiny cukru v krvi.

 

Najdete ho ve všech druzích masa, mléčných výrobcích a vejcích. Z rostlinných zdrojů se vyskytuje v banánech, brusinkách, borůvkách, pomerančích, jablkách, ale také v zelí, špenátu nebo oříšcích. 

 

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: