STRIE - STRAŠÁK VŠECH ŽEN

 

Společně s celulitidou patří strie k nejčastějším nedokonalostem, se kterými se ženy potýkají. Netrápí jen nastávající maminky, ale ženy všech věkových skupin, a dokonce i muže, sportovce či dospívající děti. Podívejte se s námi, jak strie vznikají, jak jim předcházet a co na ně platí.

 

 

 

 

CO JSOU TO STRIE?

 

Strie neboli pajizévky vznikají nadměrným namáháním kolagenových a elastinových vláken v kůži. Jsou vlastně druhem jizev - tzv. atrofické jizvy. Elastinová a kolagenová vlákna se v případě potřeby mohou napínat a zase smrštit. Pokud je ale kůže vystavena v krátké době většímu napětí, může se stát, že se vlákna nestáhnout zpět.

 

Zpočátku mají strie červenou až fialovou barvu, ale postupem času blednou, a nakonec mívají o odstín světlejší barvu, než je barva pokožky.

 

 

 

 

JAK VZNIKAJÍ STRIE?

 

Strie vznikají vlivem náhlého natažení pokožky, nejčastěji v důsledku rychlého nárůstu hmotnosti a zvětšení objemu určitých partií, např. v těhotenství. Potrápit však mohou i děti v období dospívání, které je spojeno s rychlým růstem. Se striemi se potýkají i obézní lidé nebo mohou být i důsledkem hormonálních změn způsobených léky či jinými přípravky. Nutno podotknout, že strie mohou být i dědičnou záležitostí.

 

Mezi nejčastější místa, kde strie vznikají patří oblast prsou, stehen, boků, zadečku a samozřejmě také břicha. Mohou se však objevit i na bedrech, pažích či ramenou.

 

 

 

NEZAPOMÍNEJTE NA PREVENCI!

 

Zejména těhotné ženy by měly dbát na prevenci a kůži na bříšku a prsou pravidelně mazat. Během těhotenství tělo začíná produkovat hormony, které změkčí vazy v pánvi pro usnadnění porodu. Současně ale dochází ke změkčení kožních vláken a pokožka je tak náchylnější ke vzniku strií.

 

 

Právě každodenní mazání zvláčňujícími krémy udržuje kůži hydratovanou a vyživenou. Nastávající maminky by se měly zaměřit na přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové, elastinu, kolagenu, vitaminu A (retinol), vitaminu E a D-panthenolu.

Tyto účinné látky obnovují a vyhlazují pokožku a zvyšují elasticitu kůže. K mazání jsou vhodné i přírodní oleje, zejména kokosový, mandlový, jojobový nebo kakaový.

 

 

 

PEČUJTE O POKOŽKU I ZEVNITŘ

 

Důležité je pokožku vyživovat nejen zvenčí, ale také zevnitř. Zaměřte se tedy na svůj jídelníček, který by měl obsahovat dostatek antioxidantů, vitaminu E, A a omega-3 mastných kyselin, které hrají velkou roli při udržení pružnosti kůže.

 

Nezapomínejte ani na pitný režim. Pro hydratovanou pokožku doporučují odborníci každý den vypít zhruba 30–45 ml tekutin na kilogram své hmotnosti. Přednost dejte raději vodě a neslazeným čajům před sladkými limonádami plnými cukru.

 

 

 

 

CVIČENÍM KE KRÁSNÉ POKOŽCE

 

Zmírnit viditelnost strií pomůže i pravidelný pohyb a cvičení, při kterém odvádíte z těla toxiny, a navíc podpoříte i zdravý krevní a lymfatický oběh. Díky tomu je kůže pružnější a pravděpodobnost vzniku strií, obzvláště v podobě velkých a výrazných jizviček, je výrazně menší.

 

 

 

CO NA STRIE POMÁHÁ?

 

Strie nepředstavují žádné zdravotní riziko nebo omezení, jsou však ženami považovány za estetický problém, kterého se snaží zbavit. Bohužel však neexistuje žádný způsob, jak strie odstranit. Lze však zmírnit jejich viditelnost a posílit pokožku, aby se nové jizvičky už neobjevovaly. S tím vám pomohou nejen prokrvující masáže či zábaly, ale také pravidelné promazávání pokožky vhodnými ošetřujícími krémy či oleji.

 

Vyzkoušet můžete i tzv. mikrodermabrazi, neboli broušení pokožky, které provádí specializované salóny. Při procesu dochází k odstranění odumřelých zrohovatělých buněk z povrchu kůže, čímž se pokožka otevře a je tak mnohem lépe připravena přijímat vitaminy a speciální přípravky pro zmírnění strií.

 

Existují i invazivní zákroky k odstranění strií, jako je abdominoplastika, chemický peeling, ošetření laserem, akustickou rázovou vlnou a mikrojehličkovou radiofrekvencí. Ve všech zmíněných případech je nutná konzultace s lékařem.

 

 

 

MĚJTE SE RÁDA TAKOVÁ, JAKÁ JSTE

 

Strie nejsou nic, za co by se měly ženy stydět. Jsou jen důkazem toho, že se jejich těla mění a disponují i schopností přivést na svět nový život. Žádná žena nevypadá jako z obálky módního časopisu (a to ani samotná modelka). Proto je důležité přijmout své tělo takové, jaké je.

Mnohdy jsou tyto nedostatky jen ve vaší hlavě a okolí vás vnímá jako krásné. Zkuste to také.

 

Usnadněte si svou cestu za vysněnou cestou Lipoxalem

VÍCE O LIPOXALU

Mohlo by Vás také zajímat: